Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-06@15:10:57 GMT

اربعین دفاع|عزاداری رزمندگان در دفاع مقدس چگونه برگزار می‌شد؟

تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۴۸۴۰۷۰

اربعین دفاع|عزاداری رزمندگان در دفاع مقدس چگونه برگزار می‌شد؟

‍‍‍‍‍‍

هرچند مداحان بزرگ کشور عموما سابقه حضور در جبهه‌های دفاع مقدس را داشته‌اند اما صدای برخی مداحان بعد از مدتی تبدیل به نوستالژی جنگ و جبهه و عملیات شد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، یکی از اثرگذارترین تصاویر و فیلم‌های به جا مانده از دوران هشت سال دفاع مقدس، عزاداری‌های رزمندگان در جبهه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ایام محرم یا ماه رمضان و یا فاطمیه از جمبه مهمترین مناسبت‌ها برای برگزاری مراسم عزاداری در جبهه بود.

حوزه‌های علمیه در آن ایام یکسری طلبه‌هایی را جهت برگزاری مراسم‌های معنوی می‌فرستادند و آن‌ها در عقبه‌‌ها محیط‌های گرم و صمیمی و معنوی ایجاد می‌کردند. معمولا در محرم و ماه رمضان بود که خیلی حال و هوای جبهه روحانی‌تر می‌شد. واحدهای تبلیغاتی در این ایام مراسم‌های پرشوری برگزار می‌کردند و بسیار فعالیت داشتند.

هر کسی که وسیله‌ای داشت و می‌توانست می‌کشید عقب و در مراسم احیای دوکوهه یا امثال آن حضور پیدا می‌کرد. در مقرهای عقبه حاج منصور ارضی می‌آمد و آقایان و روحانی‌های خوب که در این شب‌ها در عقبه ها برنامه داشتند. مثلا تیپ 63 خاتم الانبیا یک قرارگاه داشت که در موقعیت اربعین بود. البته فقط آن‌هایی که در خط مقدم درگیر نبودند می‌توانستند به عقبه‌ها بروند و در این مراسم‌ها حضور پیدا کنند.

آن زمان قالب هیئتی مشخص و سازمان‌دهی‌شده‌ای وجود نداشت. رزمنده‌ها در روزهای محرم به‌خصوص روز تاسوعا و روز عاشورا دور هم جمع می‌شدند، مداحی می‌کردند و سینه می‌زدند، آن قدر هم مخلص بودند که اکثراً در شب عاشورا اذن شهادت را از حضرت سیدالشهدا علیه السلام می‌گرفتند و به شهادت می‌رسیدند. روضه‌های جبهه بسیار مخلصانه برگزار می‌شد، چون رزمنده‌ها در سنگرها خود را نزدیک به شهادت احساس می‌کردند و خالص‌ترین لحظه‌های عمرشان را داشتند. آن‌ها بهترین مخاطبانی بودند که هر مداحی می‌تواند در روضه‌ها و مداحی‌های خود داشته باشد، چون سوز دلشان آتشی بود که به مداح نفس می‌داد و دم می‌گرفت.

هر تیپ و لشکر به فراخور رسم و رسومات شهر خود و با گویش خود برای رزمندگانش سنه زنی و روضه راه می‌انداخت. تصاویر به جا مانده از مداحی‌هایی با گویش‌های مختلف در جبهه نشان از خلوص قومیت‌های متنوع در مراسمات عزاداری جبهه را داشت.

 

سینه زنی رزمندگان شاهرودی با مداحی شهید سید کاظم میرحسینی

 

مداحی علیرضا قهرمانی به گویش لری برای رزمندگان لرستان

 

عزاداری رزمندگان لشکر 31 عاشورا به زبان آذری

برگزاری مراسم دعا و مناجات به همراه ذکر مصیبت اهل بیت عصمت و طهارت(ع) پیش از آغاز عملیات‌های مختلف نیز یکی از رسوم جبهه بود که نهایت اخلاص رزمندگان در آن تجلی پیدا می‌کرد.

 

مراسم قرائت دعای توسل با مداحی غلامعلی کویتی پور قبل از عملیات والفجر 8 در بهمن ماه 1364

هرچند مداحان بزرگ کشور عموما سابقه رزم و حضور در جبهه و مداحی میان رزمندگان را داشته‌اند اما صدای برخی مداحان بعد از مدتی تبدیل به نوستالژی جنگ و جبهه و عملیات شد. نه تنها برای خود رزمندگان در دوران جنگ بلکه بعد از گذشت چهار دهه از دفاع مقدس هنوز هم این صداها یادآور لحظات معنوی جبهه‌ها و یا اشعار حماسی دفاع مقدس است. صادق آهنگران از این دست افراد است. فیلم‌های به جا مانده از او بخشی از نقش آفرینی‌ةایش را روایت می‌کند. عزاداری رزمندگان در حسینیه جماران در حضور امام خمینی(ره)

 

مداحی صادق آهنگران در سال 1361 در منطقه دارخوین با شعری از حبیب الله معلمی

اربعین دفاع|لحظه تلخ اعلام خبر محاصره آبادان+عکس و فیلماربعین دفاع|شب‌های عملیات در دفاع مقدس چگونه می‌گذشت؟+عکس و فیلماربعین دفاع|رزمندگان چگونه به جبهه اعزام می‌شدند؟+عکس و فیلم

 اکثر مراسمات عزاداری در دوکوهه و یا پشت خط قبل از حمله و عملیات برگزار می‌شد، اما رزمندگان با همان لباس خاکی و سربند یا زهرا(س) گاهی در حضور پیر مرادشان نیز سینه زنی راه می‌انداختند. تصاویر عزاداری رزمندگان در حسینیه جماران در حضور امام خمینی(ره) گویای آمادگی رزم بسیاری از سربازان خمینی برای شرکت در شرایط جنگی را داشت. کسانی که برای یک اشاره امامشان سر می‌دادند.

عزاداری رزمندگان در حسینیه جماران در حضور امام خمینی(ره)

انتهای پیام/

منبع: تسنیم

کلیدواژه: شهدای دفاع مقدس دفاع مقدس هفته دفاع مقدس شهدای دفاع مقدس دفاع مقدس هفته دفاع مقدس عزاداری رزمندگان دفاع مقدس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۴۸۴۰۷۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان

   



به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ی مرکز کرمان یادواره شهدای روستای عیش‌آباد رفسنجان به رسم هرساله با حضور خانواده‌های معظم شهدا و مردم و مسئولان در مسجد شهید سلیمانی این روستا برگزار شد.

پیکر مطهر شهید گمنام آذین‌بخش این محفل شهدایی بود 


سردار معروفی در این مراسم با گرامیداشت یاد و نام شهدای دوران دفاع مقدس اظهار کرد: یادواره‌ها و اجلاسیه‌های شهدا مراسم ختم نیست این برنامه‌ها فتوحات نظام اسلامی است.

وی افزود: شهیدان با تقدیم جانشان به حقیقت دین خدا و اسلام اهل بیت (ع) حقیقت بخشیدند، شهدا متعلق به یک خانواده نیستند متعلق به همه ایران اسلامی و ملت بزرگ ایران هستند.
سردار معروفی بیان کرد: شهیدان در حقیقت شناسنامه واقعی ملت ایران هستند هر کس بخواهد ملت بزرگ ایران را بشناسد بایستی به ۱۸۰ هزار قهرمانی که در کوره آتش هشت سال از حقیقت دین از انقلاب و ناموس دفاع کردند رجوع کند و این عقبه بزرگ را ملاحظه کند و تاریخ بزرگ ایران را ورق بزند.

معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین با بیان اینکه شهیدان تربیت شده مکتب عاشورا هستند، یادآور شد: حقیقت شهدا هستند نه آن چیزی که دشمن در فضای مجازی به جوانان القا می‌کند. 
وی خاطرنشان کرد: یادوراه شهدا باید در وجود ما نهادینه شود و از این شهیدان الگو بگیریم. چیزی که در جبهه شهیدان را پیروز کرد استحکام درونی جبهه اسلام بود.
سردار معروفی عنوان کرد: اولین مولفه‌ای که باعث پیروزی نبرد دفاع مقدس شد ایمان واقعی و توکل حقیقی بود. شهیدان وعده الهی را باور داشتند و این مهم در جبهه ملموس و نهادینه بود.

وی گفت: بصیرت دومین مولفه در دوران دفاع مقدس بود هر کس در جبهه می‌جنگید عباس انقلاب بود، بصیرت از ایمان واقعی است. صبر و بردباری رزمندگان سومین مولفه بود که در جبهه موج می‌زد.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین ولایت باوری و ولایت پذیری سومین مولفه دوران دفاع مقدس عنوان کرد و گفت: ولایت باوری رمز پیروزی دوران دفاع مقدس بود رزمندگان با میل واقعی، حجت و منظومه فکری امام راحل کار انجام میدادند.
وی صداقت در جبهه را از دیگر مولفه‌های دوران دفاع مقدس دانست و افزود: اخلاص در عمل در دوران دفاع مقدس موج می‌زد و این را می‌شود از دیگر مولفه‌های مهم جنگ دفاع مقدس عنوان کرد.
سردار معروفی با تاکید براینکه فرهنگ حاکم بر دفاع مقدس فرهنگ عاشورا بود، گفت: مکتب شهید حاج قاسم در حقیقت بیانگر این است که ما ملت شهادتیم ما ملت امام حسین (ع) هستیم و تفکر امام حسینی داریم و زیر بار ظلم نخواهیم رفت و با تحریم زمین گیر نخواهیم شد.

وی بیان کرد: در دفاع مقدس خروجی بسیاری داریم، هزاران مولفه‌های بزرگ و شرف به خاطر شجاعت در دفاع مقدس برای ما به ارمغان آمده است ناموس پرستی یکی از این مولفه هاست.
معاون هماهنگ کننده بسیج مستضعفین عنوان کرد: ما شهیدان زیادی تقدیم اسلام کردیم تا اجازه ندهیم دست بیگانه به سرزمین و دامان پاک ناموس ایرانی برسد.
وی ادامه داد: ناموس پرستی را از گودال پر افتخار عاشورا یاد گرفتیم، همین برایمان کافی است که غیرت ما غیرت عاشوراست.
سردار معروفی با اشاره به موضوع وعده صادق و مسائل غزه و اسرائیل گفت: امروز به واسطه طوفان الاقصی هیمنه اسرائیل کودک کش درهم شکسته شده و وجدان‌های ملل دنیا بیدار شده است دنیا حرکت کرد ه و وجدان‌های بیدار زنده شده است.
وی اضافه کرد: به واسطه مظلومیت مقتدر مردم غزه جنبش‌هایی در دنیا به راه افتاده است و وعده‌های الهی را مشاهده می‌کنیم.

دیگر خبرها

  • استفاده از ظرفیت‌های مردمی در برنامه‌های ۳ خرداد استان مرکزی
  • همایش یاد یاران، فرصتی برای جهاد تبیین است
  • دستگاه های اجرایی تنگستان در برگزاری مراسم سوم خرداد همکاری کنند
  • یادواره شهدای روستای عیش آباد رفسنجان
  • مراسم تشییع جانباز سرافراز، سردار ایاف در مشهد برگزار شد
  • مراسم تشییع جانباز سرافراز سردار ایافت در مشهد برگزار شد
  • مراسم تشییع جانباز سرافراز؛ سردار ایاف در مشهد برگزار شد
  • مراسم عزاداری شهادت امام جعفر صادق (ع) و تشییع شهید دفاع مقدس در بوشهر
  • تشییع و خاکسپاری شهدای تازه شناسایی شده در خوزستان
  • مصلی کیش میزبان عزاداران شهادت امام جعفرصادق (ع)